Voorbereiden voor de Scrum examens

Als je een Scrum Master en/of een Product Owner examen wilt gaan doen bij Scrum.org dan hebben we een paar nuttige tips voor je:

  1. Als je meedoet met onze Scrum Trainingen: Doe het examen pas als je onze eigen examen bij de cursus een aantal maal gedaan hebt. Dan heb je de meeste thema’s en standaard vragen wel voorbij zien komen en weet je of je de stof voldoende beheerst.
  2. De oefenexamens bij de cursus geven een goede indicatie of je zult slagen bij Scrum.org, maar geen garantie. Als je bij onze examens een keer een voldoende hebt behaald (85% van de vragen goed) dan is dat nog niet genoeg: zorg ervoor dat je een aantal keer geslaagd bent voor de oefentoetsen (je mag ze toch zo vaak doen als je wilt bij onze trainingen).
  3. Zorg er ook voor dat je een flink aantal maal 90-100% hebt gescoord bij de oefenexamens van Scrum.org zelf. Je kunt eventueel ook online op zoek gaan naar andere  scrum examenvragen, maar let goed op punt 7 hieronder. Bij twijfel kan je de vraag altijd voorleggen aan een van onze trainers via ons elearning platform en aan je medecursisten natuurlijk. Dat levert vaak interessante discussies op zeker als het gaat over hoe je Scrum moet toepassen in de praktijk. Geen organisatie is hetzelfde.
  4. Zorg ervoor dat je de Scrum Guide bij de hand hebt. In de digitale versie kan je snel zoeken met trefwoorden, maar sommige mensen vinden een papieren versie erbij ook handig om snel dingen op te zoeken.
  5. Het examen is weliswaar open boek maar zorg ervoor dat je de stof wel uit je hoofd beheerst, er is geen tijd om veel vragen op te zoeken. De meeste vragen moet je dus toch zo uit het hoofd kunnen beantwoorden. Bij onze Scrum trainingen krijg je een aantal tabellen met dingen die je paraat moet hebben (bijvoorbeeld wie moet bij welk Scrum event aanwezig zijn, wie niet en wie optioneel?). Zorg ervoor dat je deze tabellen bij de hand hebt.
  6. Beantwoord eerst alle vragen en sta niet te lang stil bij de twijfelgevallen. Maak een notitie van de vragen waar je over twijfelde en ga daarnaar terug als je alle 80 vragen beantwoord hebt. Zo kom je niet in tijdnood en kan je de tijd die over is aan het einde gebruiken om twijfelgevallen op te zoeken.
  7. Pas op met het online opzoeken van antwoorden. Sommige discussies over bepaalde vragen gaan aan de hand een oude versie van de Scrum guide die op details anders is dan de nieuwe.
  8. Oefen dit alles met onze Scrum Examen simulatie. Dit is een aparte module bij de Scrum Master training en de Product Owner training waarmee je op realistische wijze een examen kunt oefenen. Deze modules zijn een extra kosteloze manier om te oefenen met examinering. Er is een examenmodule voor het Scrum Master certificaat en eentje voor het Product Owner certificaat.

impressie van de scrum examen modules (beschikbaar voor Scrum Master en Product owner certificaten).

Tenslotte de laatste tip: het examen voor het Product Owner is uitgebreider dan het examen voor Scrum Master maar er is veel overlap in de stof en dus ook in de examenvragen. Het is zeker nuttig om ook te oefenen met Scrum Master vragen als je het Product Owner examen gaat doen en vice versa. Omdat er zoveel overlap is hebben wij onze scrum trainingen ook gericht op beide rollen:

Veel succes met je Scrum Examens!

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>