Welke versie van MS project?

Onze online trainingen MS project zijn gemaakt in versie MS project 2019. We krijgen vaak de vraag of de cursus ook te volgen is als je organisatie met een andere versie van MS project werkt. Meestal gaat dat prima: Je kunt voor deze basistraining ook een oudere versie van MS Project gebruiken (2016, 2013 of 2010). Wel zien sommige schermen er dan mogelijk wat anders uit. Versies vóór MS Project 2010 zijn in principe niet geschikt.

Hoe zit het met de module Project in Office 365?

Voor de module Project in Office 365 ligt het iets anders, we krijgen vaak deze vraag:

Ik heb interesse in de beide cursussen MS Project Basis en Gevorderd. Echter werken wij binnen ons bedrijf met Office 365, waar ook een module Project in mogenlijk is. Is deze module vergelijkbaar met de desktop versie van Projects en dus ook geschikt om de cursus mee te volgen?

Het korte antwoord luidt: Nee, de module is niet vergelijkbaar met de desktopversie(s) van MS Project (2019, 2016, 2013 of 2010) en niet geschikt om de cursus mee te volgen. Het lange antwoord van onze trainer inclusief toelichting volgt hieronder:

Varianten MS project

Microsoft Project biedt drie verschillende versies van de planningssoftware aan (zie bijgevoegde screenshots per versie). In slechts enkele zinnen proberen we uit te leggen wat de verschillen tussen deze drie versies zijn.

  1. Project for web = Een extreem eenvoudige web-versie van de software. Deze versie is bedoeld voor ‘dummies’ en is niet een echt planningsprogramma maar meer een visuele takenlijst. Je kunt taken aanmaken, hier mensen aan toewijzen en de taken in de tijd plaatsen. Eventueel kun je de taken op één manier aan elkaar koppelen (de ene taak begint pas als de andere is geëindigd). Ook kun je bijhouden in hoeverre taken al zijn voltooid. De opties om de planning te automatiseren of door te rekenen zijn min of meer nihil. Vergelijk het met Excel; als er iets wijzigt zul je zaken met de hand moeten verplaatsen. Ik schat in dat je hiermee hooguit 1 tot 5 % kan, van hetgeen je kunt met versie 3 in deze lijst.
  2. Project online = Waarschijnlijk bedoel je deze in jouw vraag. Een iets uitgebreidere versie van de software, die online draait in de sharepoint-omgeving van je zakelijke Microsoft account. Dit is de eerste, ietwat serieuzere poging om de software in de cloud te brengen. De mogelijkheden ten opzichte van de ‘on premise’ (lees: desktop) versie zijn echter nog steeds zeer beperkt. De gebruikersomgeving is wat uitgebreider dan bij versie 1 maar vergelijk de mogelijkheden in het lint (de optiebalk bovenin) maar eens met versie 3 die ik hieronder beschrijf. Je kunt in deze versie taken aanmaken en koppelen (maar op één manier) en ook wat meer resources (mensen, middelen) opzetten. Tevens kan je een 0-lijn of ‘budget’ voor je project aanmaken zodat afwijkingen van je plan in de tijd grafisch zichtbaar worden. Ik schat in dat je hiermee hooguit 15% tot 20% kan, van hetgeen je kunt met versie 3 in deze lijst
  3. Project professional = Dit is de uitgebreide versie van de software waarmee professionele projectplanners alles kunnen doen. Hier is onze gehele online training op gebaseerd. Je kunt er losse projectplannen op groot detailniveau mee maken, projectplannen aan elkaar koppelen, centraal resources bijhouden (wie werkt in welke projecten en is hoever bezet). Op het gebied van taken zijn vele koppelingen mogelijk (parallel, na elkaar, vertraging aanbrengen, etc.). Je kunt mensen, materialen en kosten uitgebreid definiëren. Vele vormen van budgetteren en automatisch her-plannen maken onderdeel uit van deze versie van het pakket. Tevens zitten er tientallen overzichten en rapportages in. Kortom, teveel om op te noemen, dit is ‘best of breed’.

Mocht je na deze korte uitleg nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op.