Agile

Cursus Agile projectmanagement

De cursus Agile projectmanagement is bedoeld voor projectleiders, opdrachtgevers en teams die overwegen om agile te gaan werken. Agile projecten gaan niet uit van een vooraf vastomlijnd projectresultaat en zijn daarom goed geschikt voor creatieve projecten, waaronder softwareprojecten, productontwikkeling en innovatietrajecten. De cursus is ook interessant voor gevorderde projectleiders die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden.

Trainingsdag + e-learning + certificaat

Naast de trainingsdag krijg je toegang tot onze e-learning en examenmodule. Na de trainingsdag zal je al een goed begrip hebben van Agile en ermee aan de slag kunnen, de e-learningmodule zal je helpen je kennis over Agile te verdiepen of na enige tijd te op te frissen.

Agile en Scrum simulatie game
Agile simulatie game

In de online examenmodule kan je het examen Agile coach afnemen. Voor het doornemen van de onlinelessen en het voorbereiden op het examen heb je nog ongeveer 3 uur studietijd nodig. Na het behalen van het examen ontvang je het certificaat “Agile coach / Scrum Master”. N.B. het doorwerken van de e-learningomgeving is niet strikt noodzakelijk voor een goed begrip van Agile. Indien gewenst kan je de training beperken tot uitsluitend de trainingsdag. Je kan zelf bepalen of en wanneer je het examen wilt doen, na de training heb je altijd toegang tot de module.

aanmelden De kosten voor de training bedragen € 599,- inclusief literatuur, syllabus, toegang tot de e-learningmodule, examen, lunch, koffie/thee en exclusief BTW.

De trainingstijden zijn van 10:00-17:00 uur. Alle trainingslocaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Voorkennis: enige basiskennis van projectmanagement (watervalmethode) is handig maar niet noodzakelijk.

 

Agile voor niet ICT-projecten?

Agile is ontstaan in de wereld van de softwareontwikkeling. Alhoewel Agile nu ook daarbuiten toegepast wordt, werkt Agile vooral goed in projecten waarbij iets ontworpen en gemaakt moet worden in opeenvolgende stappen. Dit kan software zijn, maar ook hardware, websites, kunstwerken, uitvindingen, onderzoeksopstellingen, design artikelen, speelgoed, nieuwe machines en dergelijke.

Recent zijn er initiatieven om Agile ook toe te passen in administratieve omgevingen of op marketing- en communicatie-organisaties. Alhoewel we zien dat Agile daar ook voordelen biedt zien we ook dat er binnen dergelijke organisaties  een kleiner deel van het Agile-instrumentarium toegepast wordt. In deze cursus wordt het hele Agile-bestek behandeld. Als je niet betrokken bent in projecten waar iets ontwikkeld of gemaakt wordt, kan het zijn dat bepaalde onderdelen van de Agile-methodiek niet in je organisatie toegepast kunnen worden. Neem contact met ons op als je daar vragen over heeft.

 

Inhoud training Agile

Je leert in deze opleiding hoe je een Agile-project kunt uitvoeren. We werken daarbij met de belangrijkste verschillende Agile-methodes, zodat je niet vast zit aan een bepaalde school of stroming. Zo wordt er gekeken naar het traditionele watervalmodel, Extreme Programming (XP), SCRUM, DSDM en andere methoden.

Het programma van de cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Wat is Agile?
 • Agile versus traditionele projecten (“watervalmodel”)
 • De stappen in een Agile-project
 • Het Scum framework
 • De rollen en taken in een Agile en Scrum team
 • Oefenen met de Agile-simulatie
 • Agile-stromingen (XP, Scrum, DSDM, e.a.)
 • Agile-project inpassen in een organisatie
 • Het maken van een (Agile)-planning
 • Bewaken van de kwaliteit en snelheid van je Agile-project
 • Nadelen, risico’s en beperkingen van Agile-methodieken
 • Hulpmiddelen en tools voor het uitvoeren van een Agile-project
 • Online Agile Coach examen (optioneel)

Onderdelen van het online gedeelte van de Agile (extra)

In de elearning module kan alle bovenstaande stof nog eens bekeken worden door middel van video’s, online lessen, interactieve oefeningen en toetsen. Bovendien staan er een aantal extra modules in de elearning module voor verdere verdieping:

 • Examen Agile Coach
 • Overview van Agile stromingen
 • Extremen Programming
 • DSDM
 • Chrystal Clear
 • Kanban
 • Inleiding op Scaling Agile
 • Overview van Agile en Scrum certificaten

Overzicht van de data van onze trainingen voor de komende periode. Indien gewenst kan de training ook incompany plaatsvinden.

Verschil met de Scrum opleiding

Er is een grote overlap met onze Scrum opleiding en ook met de Product Owner Online opleiding en we raden je dan ook niet aan om beide opleidingen te volgen. Wanneer kies je voor welke opleiding? In onderstaande tabel staan de belangrijkste verschillen

AgileScrum
agile werkenjaja
Scrumjazeer uitgebreid
andere agile vormenjauitsluitend Scrum
agile – geen ictjaja, basis
scaling agilebasisnee
voorbereiden Scrum certificatenneeja

In het kort komt het erop neer dat onze Scrum opleiding vooral gericht is op het behalen van het officiële Scrum Master certificaat. De Agile opleiding is breder van opzet en niet zozeer gericht op het bereiken van certificering. Mocht je hier vragen over hebben, neem gerust contact met ons op.

Brochure Agile & Scrum training
Brochure Agile training

Download de brochure van onze Agile cursus met meer informatie, inclusief een inschrijfformulier. Je kunt ook direct online inschrijven >>

Beoordeling van projectmanagement-training.nl via Springest:

Franstalige of Engelstalige training Agile?

De cursus Agile geven we ook in het Frans (incompany) of Engels. Meer informatie hierover kun je lezen op onze Engelstalige pagina over Agile trainingen.

Alleen online?

Bij deze cursus krijg je een uitgebreid online lesprogramma, maar de nadruk ligt op de trainingsdag. Wil je liever alleen de lessen online volgen? Kijk dan bij onze Agile elearning cursus.